Wino
i muzyka zawsze szły w parze, a ze wszystkich gatunków muzycznych jazz jest
przez wino kochany miłością najbardziej namiętną.
Kiedy
spotykają się dwie indywidualności ze świata wina i muzyki, jest spora szansa
na nowe ciekawe idee i projekty. Spotkanie dwóch kobiet i ich wieloletnich
doświadczeń zawodowych:
Katarzyny Piecychny
w Polsce(Magazyn Wino) - prezes IVV Media, współwydawca i współwłaściciel Magazynu Wino, organizator i producent
najważniejszych w kraju degustacji winiarskich, w tym wszystkich 11 Gal Grand
Prix Magazynu Wino oraz prestiżowych imprez najważniejszego włoskiego koncernu
mediowego poświęconego tematyce wina i jedzenia, Gambero Rosso. Polska promotor wielu regionów winiarskich z całego
świata, pomysłodawca, organizator i koordynator wielu projektów i przedsięwzięć
polskiej sceny winiarskiej, wśród których wymienić należy założenie Stowarzyszenia
Polskich Importerów Wina (2015) czy produkcję pierwszego historycznego Konwentu
Polskich Winiarzy (2005).
a Joanny Miro we Włoszech (Free Music
& Wine), zaowocowało narodzinami polskiej edycji imprezy Wino
i Jazz Road Show & Dinner.
18
czerwca w gdyńskiej restauracji Biały
Królik odbyła się polska premiera niezwykłego cyklu spotkań świata wina,
kuchni i jazzu w formule Wino i Jazz Road Show & Dinner,
której wielopłaszczyznowa organizacja dostarczyła zarówno wrażeń i przeżyć
koneserom dobrego stylu i smaku, jak też możliwości biznesowych
przedstawicielom środowisk winiarskiego i muzycznego. Organizatorami
przedsięwzięcia byli Magazyn Wino i Free Music &Wine.
W
ramach pierwszej trasy Wino i Jazz, w dniach 15-18 czerwca
br., 4 polskie miasta odwiedzili wyselekcjonowani producenci win z różnych
regionów Półwyspu Apenińskiego. Selekcji oraz polskiej prezentacji producentów
dokonała jedna z najlepszych włoskich sommelierek AIS, Elena Schipani.
Elena Schipani
- Top Sommelier AIS, Social Media Manager w organizacji Consorzio Prosecco Doc,
współtwórczyni projektu propagowania kultury food&wine w regionie Processo www.artwinefoodculture.com.
Współautorka podręcznika "Kultura food&wine jako element promocji zasobów enogastronomicznych" Ca' Foscari Challenge School - Università Ca' Foscari Venezia.
Współautorka podręcznika "Kultura food&wine jako element promocji zasobów enogastronomicznych" Ca' Foscari Challenge School - Università Ca' Foscari Venezia.
Producenci
zaprezentowali swoje wina podczas spotkań B2B oraz wieczorów z winem włoskim w topowych
wine barach w Warszawie (Boscaiola Bar DiVino), Krakowie (Albertina Restaurant &
Wine oraz Bar13), Poznaniu (SPOT.) i Sopocie (Sheraton Vinoteque).
Trasę
zwieńczyła premierowa w Polsce kolacja Wino i Jazz Dinner. Przy znakomitym
menu autorstwa chefa Restauracji Biały Królik, Marcina Popielarza.
Marcin Popielarz
– od 2015 r. szef kuchni gdyńskiej restauracji „Biały Królik”. Doświadczenie
zdobywał w sopockim pięciogwiazdkowym hotelu Sheraton oraz w prestiżowych
restauracjach, takich jak londyński Social Eating Club (z gwiazdką Michelin)
czy Maaemo w Oslo (dwie gwiazdki Michelin). W restauracji Biały Królik podstawę menu stanowią specjalnie
wyselekcjonowane produkty regionalne, z których szef tworzy nowoczesną kuchnię
polską. W październiku 2015 Biały Królik został wyróżniony dwoma czapkami w
prestiżowym Żółtym Przewodniku Gault&Millau Polska. Marzeniem Marcina
Popielarza jest zdobycie gwiazdki Michelin.
Wina,
które można było spróbować podczas kolacji pochodziły z: Cantina di Gallura, Marchesi de’Cordano i Castello di Monterinaldi.
CANTINA DI GALLURA (Sardynia),
korzenie nazwy Gallura znajdziemy w postaci koguta (gall) w herbie pizzańskich
Viscontich, pierwszych władców terytorium dzisiejszej denominacji. Ten sam znak
koguta od 1956 identyfikuje wyśmienite wina winnicy, która tworzy unikalne,
wspaniale oddające terroir DOCG Vermentino di Gallura. Winogrona Cannonau
uprawiane na glebach granitowych pozwalają z kolei na uzyskanie czerwonego wina
o delikatnym bukiecie i pikantnym smaku.
Wina prezentowane podczas road show:
CANAYLI Vermentino di Gallura d.o.c.g. Vendemmia Tardiva 2015 Cantina di Gallura - Tre Bicchieri Gambero Rosso
DOLMEN Colli del Limbara i.g.t rosso 2009 Cantina di Gallura - Złoty Medal Challenger International Du Vin Bordeaux
Wina prezentowane podczas road show:
CANAYLI Vermentino di Gallura d.o.c.g. Vendemmia Tardiva 2015 Cantina di Gallura - Tre Bicchieri Gambero Rosso
DOLMEN Colli del Limbara i.g.t rosso 2009 Cantina di Gallura - Złoty Medal Challenger International Du Vin Bordeaux
MARCHESI DE' CORDANO
(Abruzja) znajduje się w samym sercu Terre dei Vestini, ziemi starożytnych
plemion italijskich, osiadłych kilka wieków przed naszą erą na dziewiczych i
bujnych wzgórzach dzisiejszego DOCG. Dzięki szacunkowi dla natury, interakcji
pomiędzy optymalnymi warunkami klimatycznymi u stóp szczytu Maiella i świadomymi
wyborami technologicznymi, wina Marchesi de 'Cordano posiadają wyraźną
strukturę, osobowość i długowieczność. Innowacyjność połączona z poszanowaniem
metod tradycyjnych spowodowały wyróżnienie tych biodynamicznych win wieloma
nagrodami w świecie winiarskim.
Podczas degustacji skosztowaliśmy między innymi:
MERAVIGLIA Pinot Grigio i.g.p. 2015 Marchesi de' Cordano - 4 Winogrona AIS, Bibenda FIS 89 pkt
TRINITA' Montepulciano d'Abruzzo Terre dei Vestini i.g.p RISERVA 2011 -
Wine Spectator 89 pkt, 3 Gwiazdki Guida Veronelli Oro, 4 Winogrona AIS
Podczas degustacji skosztowaliśmy między innymi:
MERAVIGLIA Pinot Grigio i.g.p. 2015 Marchesi de' Cordano - 4 Winogrona AIS, Bibenda FIS 89 pkt
TRINITA' Montepulciano d'Abruzzo Terre dei Vestini i.g.p RISERVA 2011 -
Wine Spectator 89 pkt, 3 Gwiazdki Guida Veronelli Oro, 4 Winogrona AIS
CASTELLO MONTE RINALDI
(Toskania), winnice położone są w miejscowości Radda in Chianti, w centrum
najstarszej strefy Chianti Classico. Posiadłość zamieszkiwana w 1010 roku przez
Księcia Gottifredo, od 1961 roku jest własnością rodziny Ciampi. Producent od
winobrania 2017 roku otrzyma certyfikat produkcji biologicznej. Wśród 38
uprawianych gatunków i podgatunków znajdziemy: Sangiovese – nasady historyczne
i klony współczesne, Colorino, Malvasia Nera, Petit Verdot, Refosco, Syrah,
Merlot, Gamay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malvasia Bianca, Trebbiano,
Chardonnay.
Podczas degustacji zaprezentował między innymi:
ROSATO TOSCANA i.g.t Castello di Monterinaldi 2015 Castello di Monterinaldi -
Bibenda FIS 89 pkt
CHIANTI CLASSICO d.o.c.g Castello di Monterinaldi 2011 Castello di Monterinaldi -
5 Gwiazdek Restaurant Wine USA, Wine Enthusiast 89 pkt, Srebrny Medal Selection Mondiale Des Vins Canada.
Podczas degustacji zaprezentował między innymi:
ROSATO TOSCANA i.g.t Castello di Monterinaldi 2015 Castello di Monterinaldi -
Bibenda FIS 89 pkt
CHIANTI CLASSICO d.o.c.g Castello di Monterinaldi 2011 Castello di Monterinaldi -
5 Gwiazdek Restaurant Wine USA, Wine Enthusiast 89 pkt, Srebrny Medal Selection Mondiale Des Vins Canada.
W wieczornym spotkaniu wzięli udział
koneserzy wina, liczni przedstawiciele trójmiejskiej sceny gastronomicznej,
mediów a także gdańskiego ratusza. Oprawę jazzową zapewnił duet składający się
ze świetnie zapowiadającej się młodej artystki Izabeli Krasuckiej oraz znakomitego pianisty Stanisława Deji. Ich podwójny recital zebrał brawa od gości, wśród
których znajdowały się takie znakomitości jak Leszek Możdżer czy Leszek
Kułakowski. Rangę kolacji z pewnością podkreśliła obecność jednego z
najważniejszych włoskich krytyków muzycznych, Alceste Ayroldi, pod którego czujnym okiem dobrany został repertuar
artystyczny.
Swoje
wina podczas czterodniowej trasy zaprezentowali:
Cantina di
Gallura - Sardynia
Marchesi de’Cordano - Abruzja
Castello di Monterinaldi – Toskania
Marchesi de’Cordano - Abruzja
Castello di Monterinaldi – Toskania
Nad
całością organizacji czuwała Katarzyna
Piecychna (Magazyn Wino), przy nieocenionym wsparciu oraz kreacji artystycznej
Joanny Miro, (Free Music & Wine).
Kobiece
duo ma w planach kolejne edycje Wino & Jazz, zaplanowane na
jesień br., oraz wiosnę 2017, a także festiwale i wydarzenia kulturalne łączące
te 2 dziedziny sztuki. Ciekawe, czy nas zaskoczy tym razem?
Partnerzy
wydarzenia:
-
Boscaiola Bar DiVino, Warszawa
-
Bar13, Kraków
-
SPOT. Poznań
-
Sheraton Vinoteque, Sopot
-
Restauracja Biały Królik, Gdynia
Patroni
medialni:
-
Magazyn Kuchnia
- Jem
Radio
Materiały prasowe do
publikacji nadesłane przez organizatora: MAGAZYM WINO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz