czwartek, 26 kwietnia 2018

Sandomirius z Winnicy Sandomierskiej – wiosna zamknięta w butelce.





Wiosna to chyba najbardziej oczekiwana, inspirująca i zachwycająca pora roku. W Polsce ta pora roku szybko przychodzi i jak szybko przychodzi tak i szybko ustępuje miejsca latu. Jednak wiosnę można mieć przy sobie przez cały rok, zamkniętą w eleganckiej butelce wina. Ta elegancka butelka z wiosną w  środku to Sandomirius 2015, białe półsłodkie wino z Winnicy Sandomierskiej.



Zapach wina to aromaty bujnie kwitnącego  sadu grusz i wiśni, na Wyżynie Sandomierskiej, który uwodzi nas swą bajkową zmysłowością i słodyczą. Kompozycja nut kwiatowych w bukiecie wina dopełniona jest akcentami świeżych nut źdźbła trawy, klującego się do życia i do słońca z ziemi po zimowym śnie. Na podniebieniu wino jest apetyczne, soczyste  z dość długim zakończeniem. Ten typ wina doskonale sprawdza się do chrupiących, kruchych ciast, ciasteczek, które podkreślą styl i charakter wina.  



Sandomirius pochodzi z winnicy Sandomierskiej, której historia  sięga już lat 30, kiedy to pradziadek Marcelego Małkiewicza, założył i prowadził 3 ha winnicy na Ziemi Sandomierskiej.  Nasadzenia z tamtej winnicy nie przetrwały próby czasy, jednak pasja do winorośli  w rodzinie  przetrwała i odrodziła się w trzecim pokoleniu. Obecni właściciele winnicy Sandomierskiej Monika i Marceli Małkiewicz swoje życie związali z winoroślą , winem i promowaniem regionu. Winnica Sandomierska ulokowana jest ok.  7 km od Sandomierza w malowniczej dolinie rzeki Opatówki, a winorośl rośnie na południowych lessowych stokach  doliny na wysokości od 150 do 195 m.n.p.m..  Winnica Sandomierska jest członkiem Fundacji Winnice Świętokrzyskie, gdzie głównym celem i założeniem działalności jest  popularyzacja  życia zgodnie z naturą, promowaniem tradycji winiarskiej i kultury winiarskiej w regionie. Jeżeli ktoś poszukuje miejsca, aby bliżej poznać region, zasmakować w winach to Winnica Sandomierska  jest najlepszym do tego miejscem. Polecam!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz