piątek, 14 września 2018

Znani i lubiani – Sandomirius 2017





Pretekstem do powstania tego wpisu było oczywiście kolejne otwarte wino, a także doping koleżanki z pracy i dopytywanie się kiedy kolejny wpis i nastrojowa sesja zdjęciowa magicznego napoju jakim jest  wino.
Zmotywowana tymi słowami i  bezapelacyjnie pod wrażeniem bardzo dobrej jakości polskiego wina, możemy tutaj się spotkać  i porozmawiać o białym winie.  


Sandomirius 2017, Winnica Sandomierska, woj. świętokrzyskie. Białe półsłodkie wino, bardzo apetyczne, z przyjemną aksamitną słodyczą otulającą nasze podniebienie co czyni to wino doskonałym partnerem do owocowych deserów, słodkich babeczek, ciasteczek. Zapach wina ujmujący, elegancki z dyskretni nutami aromatów brzoskwini, białej śliwki. Poprawnie skrojone wino. Bazą do powstanie tego wina był szczep winorośli solaris. 


Solaris to odmiana hybrydowa, wyhodowana w 1975 roku przez Norberta Beckera we Fryburgu Bryzgowijskim z merzlinga i siewki Geisenheim 6493 (zarya severa x muscat ottonel). Nazwa pochodzi od łacińskiego słoneczny i ma symbolizować siłę i wczesne dojrzewanie. W 2004 została dopuszczona w Niemczech do uprawy masowej. Jest to odmiana wczesna o jasnej skórce z której mogą powstawać wina deserowe naturalnie słodkie. Doskonale efekty daje w połączeniu z rieslingiem lub z hibernalem, johanniterem lub seyvalem.


Kiedy spotkacie na swojej drodze wino z winnicy Sandomierskiej lub  innej polskiej winnicy – proszę nie zastawiajcie się tylko degustujcie i kupujcie bo warto. No i chyba mam puentę do tego wpisu J


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz