Winnica Wieliczka położona
jest 10 km od Krakowa jest to winnica i winiarnia z certyfikatami ekologicznymi.
Winnica prowadzona jest przez Agnieszkę Rousseau (czyli tą, która rozmawia z drożdżami) jedną z bardzo dobrze znanych osób w świecie winiarskim
w Polskie i na świecie i Piotra Jaskóła
( czyli ten, który się uparł, że winnicę założy właśnie na tej górze). W
winnicy uprawiane są takie winoroślą jak Chardonnay, Rieslinga, Merlota,
Caberneta, Muskata, Gruener Veltlinera i Pinot Noir i Sauvignon Blanc.
Wszystkie wina powstają z
100% z winogron ekologicznych, w wyniku maceracji
na skórkach od 3 dni do 5 miesięcy za fermentację są odpowiedzialne dzikie
drożdże . Osady na dnie butelek wina, które można spotkać w tych winach nie
obniżają ich jakości jest to rezultat naturalnego dojrzewania i wynika z ograniczoną do minimum zabiegów
przed rozlewanie wina. Wszystkie butelki są numerowane indywidualnie.
Cuvée Seraf 2018 – białe
wytrawne wino, powstało z zestawienia dwóch szczepów winorośli: Chardonnay i Sauvignon
Blanc. Tego wina wyprodukowano 3254 750ml. butelek a mi przypadła butelka No. 002782 do
degustacji. Wino o pięknym intensywnym żółtym kolorze, zapachu kwiatów gruszy,
owoców tropikalnych, cytrusów i kwiatów akacji. Na podniebieniu apetyczne, soczyste,
krągłe i dość dobrze zaznaczoną kwasowością. Wino o długim, aksamitnym zakończeniu.
To wino można bez wątpienia polecić do dań z kuchni azjatyckiej czy dań na bazie ryb
z dodatkiem sosów kremowych . Wino godne polecenia i zainteresowania J Polecam!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz