niedziela, 26 kwietnia 2020

Cuvée Seraf 2018 – Winnica Wieliczka, Polska





Winnica Wieliczka położona jest 10 km od Krakowa jest to winnica i winiarnia z certyfikatami ekologicznymi. Winnica prowadzona jest przez Agnieszkę Rousseau (czyli tą, która rozmawia  z drożdżami)  jedną z bardzo dobrze znanych osób w świecie winiarskim w Polskie i na świecie  i Piotra Jaskóła ( czyli ten, który się uparł, że winnicę założy właśnie na tej górze). W winnicy uprawiane są takie winoroślą jak Chardonnay, Rieslinga, Merlota, Caberneta, Muskata, Gruener Veltlinera i Pinot Noir i Sauvignon Blanc.
Wszystkie wina powstają z 100% z winogron ekologicznych,  w wyniku maceracji na skórkach od 3 dni do 5 miesięcy za fermentację są odpowiedzialne dzikie drożdże . Osady na dnie butelek wina, które można spotkać w tych winach nie obniżają ich jakości jest to rezultat naturalnego dojrzewania  i wynika z ograniczoną do minimum zabiegów przed rozlewanie wina. Wszystkie butelki są numerowane indywidualnie.
Cuvée Seraf 2018 – białe wytrawne wino, powstało z zestawienia dwóch szczepów winorośli: Chardonnay i Sauvignon Blanc. Tego wina wyprodukowano 3254 750ml.  butelek a mi przypadła butelka No. 002782 do degustacji. Wino o pięknym intensywnym żółtym kolorze, zapachu kwiatów gruszy, owoców tropikalnych, cytrusów i kwiatów akacji. Na podniebieniu apetyczne, soczyste, krągłe i dość dobrze zaznaczoną kwasowością. Wino o długim, aksamitnym zakończeniu.  To wino można bez wątpienia polecić do  dań z kuchni azjatyckiej czy dań na bazie ryb z dodatkiem sosów kremowych . Wino godne polecenia i zainteresowania J  Polecam!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz