CONDE VIMIOSO –
VINHO REGIONAL TEJO, PORTUGALIA 2015
Nie spodziewałam się, że ta butelka portugalskiego wina przetrwa w mojej piwniczce prawie cztery lata. Lubię wina z Portugalii i jak sięgam do moich starych zapasów to po co pierwsze sięgam to właśnie wina stamtąd. Także jak szukam czegoś na prezent, jako wina wizytowe do sąsiadki to szukam czegoś fajnego. Więc stąd moje zdziwienie dzisiejszego poranka, że jeszcze ta przednia butelka utrzymała się u mnie. No nic widocznie tak szukałam, aby właśnie dziś je znaleźć i otworzyć do świątecznego obiadu Trzech Króli. Wino prawie już siedmioletnie a wciąż pełne aromatu i świeżości. Kto parę lat temu zastanawiał się jaki jest potencjał tego wina i jak długo może poleżeć to mogę potwierdzić tym co w to wino wierzyli, że to był dobry rocznik i wart, aby butelkę wina CONDE VIMIOSO otworzyć na początku 2021 roku, bo jest nad czym dumać.
Czerwone wytrawne wino zbudowane
na bazie czterech szczepów winorośli: 40%Turigia
Nacional, 30% Aragonez, 20% Cabernet Sauvignon, 10%Alicante Bouschet . Fajne
zestawienie tych szczepów, które z pewnością miało wpływ na to że aromat wina
to subtelne nuty czarnej porzeczki, dojrzałej wiśni z odrobina runa leśnego w
tle. Na podniebieniu soczyste, apetyczne, krągłe z dość jeszcze sporą
owocowością. Taniny przyjemnie zaznaczają się w końcówce. W finiszu wina
pojawia się i dość długo utrzymuje się pikantność to nadaje winu elegancji i
długości w obiorze. Wino z pewnością będzie się dobrze komponować z czerwonymi
mięsami. Ja mój kieliszek zestawiłam z wołowymi zrazami, pieczonymi ziemniakami
i czerwonymi buraczkami.
Szkoda, że w moich zapasach była tylko ta jedna butelka z tego rocznika.
Dla
zainteresowanych kilka słów o regionie Tejo w Portugalii ze strony winaztejo.pl
Region Tejo
znajduje się w samym sercu Portugalii, niedaleko stolicy kraju – Lizbony.
Posiada bogate dziedzictwo kulturowe i słynie z historycznych skarbów. Można tu
znaleźć rzymskie ruiny, gotyckie zamki, manuelińskie klasztory i średniowieczne
wioski na szczytach wzgórz. Tejo znane jest ze swych winnic, gajów oliwnych,
lasów korkowych, bydła rasy Mertolengo oraz słynnych koni luzytańskich.
To jeden z najstarszych regionów w Portugalii z tradycją uprawy winorośli sięgającą XII wieku. Winnice zdobią brzegi rzeki Tag (po portugalsku Tejo) od czasów rzymskich, a wpływ wielowiekowej tradycji uprawy winogron jest wciąż widoczny w architektonicznych reliktach, które są nieodzowną częścią krajobrazu całego regionu.
Region Tejo,
poprzednio znany jako Ribatejo, swoją nazwę zawdzięcza rzece, która przez wieki
kształtowała krajobraz, klimat oraz ekonomię tego obszaru. Terroir w Tejo ma
wyrazisty charakter. To sprawia, że równiny oraz tereny wokół rzeki są idealnym
miejscem do uprawy rodzimych, portugalskich winogron.
Ribatejo (historyczna nazwa krainy geograficznej) jest najbardziej centralną prowincją w Portugalii. Nie posiada morskiej linii brzegowej, ani nie graniczy z Hiszpanią. Obszar ten przecina rzeka Tag, a na północy otoczony jest pasmem górskim. W tym regionie znajdują się bogate grunty rolne i liczne hodowle zwierząt, w tym także bydła przeznaczonego na słynne, portugalskie walki byków. Region Tejo jest drugim co do wielkości obszarem pod względem powierzchni lasów korkowych (124 682 ha, co stanowi 18% wszystkich lasów korkowych w Portugalii).
A przysłowiową wisienką na torcie do wina CONDE VIMIOSO niech będą muzyka FADO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz