Lubię, każdą butelkę wina,
która trafia w moje ręce i do mojego kieliszka. Zawsze jest to czas na przyjemność
odkrywania wina nie tylko jego smaku, ale historii która jest zapisana i niesie
ze sobą każde wino.
Dziś krótka notatka o winie,
które dostałam w prezencie na Święta J
Wino białe słodkie (Chardonnay,
French Colombard, Chenin Blanc), mszalne wyprodukowane zgodnie z zarządzeniem
dotyczącym użycia wina do celebracji Eucharystii przez zaprzysiężonego winiarza.
Posiada certyfikat wydawany przez Bp. Fresno oraz Bp. Radomia. Wino zostało wyprodukowane
i zabutelkowane przez CRIBARI VINEYARDS, LOS ANGELES, U.S.A..
Wino zostało wypudrowane
zgodnie z KONGEREGACJĄ KULTU BOŻEGO I
DYSCYPLINY SAKRAMENTÓW tzn., że w
przypadku wina, to:
(…)
b) “Wino, jakiego używa się
przy sprawowaniu Najświętszej Ofiary eucharystycznej, powinno być naturalne, z
winogron, czyste i nie zepsute, bez domieszki obcych substancji. […] Z
troskliwością należy dbać, aby wino przeznaczone do Eucharystii było przechowywane
w doskonałym stanie i nie skwaśniało. Absolutnie zakazuje się używania wina,
którego prawdziwość i pochodzenie byłyby wątpliwe: Kościół bowiem wymaga
pewności, jeśli chodzi o warunki konieczne do ważności sakramentów. Żaden
pretekst nie może usprawiedliwić użycia jakichkolwiek innych napojów, które nie
stanowią ważnej materii”
(…)
4. Kongregacja Nauki Wiary w
Liście okólnym do Przewodniczących Konferencji Biskupów na temat użycia chleba
z niewielką zawartością glutenu i moszczu jako materii eucharystycznej
(24.07.2003, Prot. N. 89/78–17498), przedstawiła normy dotyczące osób, które z
rożnych, poważnych powodów nie mogą spożyć chleba i wina używanych zwyczajowo
do Mszy Świętej:
(…)
b) “Moszcz, to znaczy sok
winny, tak świeży jak przechowywany, zatrzymując jego fermentację przez
procesy, które nie zmieniają jego istoty (np. zamrożenie), jest materią
eucharystyczną ważną” (A. 3).
(…)
6. Ci, którzy wypiekają
chleb i produkują wino dla celebracji powinni mieć świadomość, że owoc ich
pracy przeznaczony jest dla Ofiary Eucharystycznej, stąd wymaga się od nich
uczciwości, odpowiedzialności i kompetencji.6. Ci, którzy wypiekają chleb i
produkują wino dla celebracji powinni mieć świadomość, że owoc ich pracy
przeznaczony jest dla Ofiary Eucharystycznej, stąd wymaga się od nich
uczciwości, odpowiedzialności i kompetencji.
Wino w historii
chrześcijaństwa jest bardzo ważne, wspominane jest 450 razy w Biblii. Wino z
Kany jako pierwszy cud Jezusa pojawia się na początku progu życia publicznego Jezusa i na końcu po trzech
latach ogłoszenia Jego orędzia, jako wino w Ostatniej Wieczerzy.
Wino w chrześcijaństwie jest bardzo cenione,
święcenie wina pojawił się Kościele już w XIII w.
Każdego roku w liturgiczne
wspomnienie św. Jana Apostoła, które przypada 27 grudnia, w wielu naszych
kościołach praktykowany jest zwyczaj błogosławieństwa wina. W tym dniu każdy
wierny, który przyniesie do kościoła wino, może je poświęcić. Pobłogosławiony
trunek ma zachować ludzi od pragnienia, zachować zdrowie i chronić przed
zatruciami.
Pobłogosławione wino niesie
ze sobą piękne znaczenia: jest znakiem łaski Bożej, symbolem miłości i
drogowskazem do udziału w Eucharystii – uczcie Ciała i Krwi Chrystusa, obecnego
w znaku chleba oraz wina.
Picie pobłogosławionego wina
może być dla nas dobrą okazją, by przypomnieć sobie postać św. Jana jako
Apostoła Miłości – jemu to zawdzięczamy piękną odpowiedź na pytanie, kim jest
Bóg. „Bóg jest miłością”.
Jakość i smak wina CRIBARI
może być potwierdzeniem mądrości o winie z przypowieści o cudzie w Kanie
Galilejskiej i potwierdzeniem litery i duchowi Kany.
Pijąc to wino z pewnością
nie będziemy się wykrzywiać Panu J Polecam!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz