piątek, 12 kwietnia 2013

Wina zapach - GORZKA CZEKOLADA

Czekolada jest tańsza niż psychoterapia, i nie musisz umawia się na wizytę. (Anonim)

Życie jest jak pudełko czekoladek...
Nigdy nie wiesz, co ci się trafi.
(Forrest Gump, w filmie Forrest Gump)

Idee powinny być klarowne i gęste jak czekolada. (przysłowie hiszpańskie)

Aromat gorzkiej czekolady jest aromatem trzeciorzędowym wina.

Nuta gorzkiej czekolady pojawia się najczęściej w winach, które dojrzewały w mocno wypalonych beczkach, ale w winie są wyczuwalne dopiero po kilku latach leżakowania. Aromatem czekolady mogą się poszczycić zazwyczaj wina czerwone, rocznikowe, znakomite burgundy. Doskonałym przykładem narodzin takich win są piwnice Josepha Drouhin w Beaune, gdzie w piwnicach miasta, w beczkach leżakują najznakomitsze roczniki burgundów.

Aromat gorzkiej czekolady, najczęściej związany jest ze szczepem pinot noir, shiraz (o dużym potencjale starzenie), a także  cabernet sauvignon.

Gevrey-Chambertin – miejscowość i gmina we Francji, w regionie Burgundia, w departamencie Côte-d'Or. Jest to jedna z najsłynniejszych apelacji w Burgundii, gdzie rodzą się wybitne wina na bazie szczepu pinot noir.
Gevrey-Chambertin - to wino cesarza Napoleona Bonaparte, pijąc je pod Waterloo, mawiał, „że przyszłość oglądana przez kieliszek tego wspaniałego trunku jawi się bardziej różowo”.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz