Czekolada jest tańsza niż psychoterapia, i nie musisz umawia się na wizytę. (Anonim)
Życie jest jak pudełko czekoladek...
Nigdy nie wiesz, co ci się trafi.(Forrest Gump, w filmie Forrest Gump)
Nigdy nie wiesz, co ci się trafi.(Forrest Gump, w filmie Forrest Gump)
Idee powinny być klarowne i gęste jak czekolada. (przysłowie hiszpańskie)
Aromat gorzkiej czekolady jest aromatem trzeciorzędowym wina.
Nuta gorzkiej czekolady pojawia się najczęściej w winach, które dojrzewały w mocno wypalonych beczkach, ale w winie są wyczuwalne dopiero po kilku latach leżakowania. Aromatem czekolady mogą się poszczycić zazwyczaj wina czerwone, rocznikowe, znakomite burgundy. Doskonałym przykładem narodzin takich win są piwnice Josepha Drouhin w Beaune, gdzie w piwnicach miasta, w beczkach leżakują najznakomitsze roczniki burgundów.
Aromat gorzkiej czekolady, najczęściej związany jest ze szczepem pinot noir, shiraz (o dużym potencjale starzenie), a także cabernet sauvignon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz