czwartek, 23 maja 2013

Sezon na szparaga w kolorze różu

 
 


Sezon na szparagi w pełni. Wszyscy, którzy jeszcze nie posmakowali, tego wiosennego przysmaku muszą się spieszyć, bo sezon szybko mija. Kto się rozmarzy  to przyjdzie mu czekać do następnego roku.
Warto, też zestawić szparagi z winem, wzbogaca to nasze smakowe doznania i ujawnia dodatkowe zalety potrawy i wina. Chociaż są przeciwnicy łączenia wina ze szparagami i szukają innych zestawień z napojami, to jednak warto rozważyć tą alternatywę.
Ja wywodzę, się ze szkoły łączenia wina z potrawami i szukania ciekawych i pouczających zestawień.

Głównymi rekomendowanymi winami do szparagów są białe lekkie wina z zaznaczoną kwasowością  na bazie szczepu: gruner veltliner, sauvignon blanc, riesling. Nie zabraknie też win, które były przechowywane w dębowych beczkach jak np. we Fruli-Venezia- Romana i w nadmorskiej części Chorwacji -  region graniczący z pięknymi Włochami. Gdzie o tej wiosennej porze królują na stole szparagi podaje się właśnie z malvazją i to bardzo często leżakowaną w beczce (wiadomość uzyskana dzięki uprzejmości i chęci dzielenia się swoim doświadczeniem i wiedzą przez Beatę Arabadzić: właścicielkę restauracji  http://www.winachorwackie.pl/), w tym przypadku są to nie częste powielane winne zestawienia ze szparagami. Także, można spotkać w literaturze zestawienia szparagów z lekkimi czerwonymi winami czy różowymi.
Ja proponuje spróbowania do grillowanych szparagów na płatkach sera Grana Padano z różowym winem: BayWood Zinfandel Rosé 2011, California dostępne w Lidlu cena za 0,25l około 10 zł.




Grillowane szparagi z chrupiącą słodkawą skórką doskonale przełamują bogatą owocowość wina, nadając mu bardziej wytrawnego wyrazu i uzupełniają w nuty roślinne. Jeżeli nie macie akurat tego wina, polecam do grillowanych szparagów, wina różowe, te w stylu owocowym, miękkim, półwytrawnym z zaznaczoną owocową słodyczą w tle.
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz