Klucz do zrozumienia odpowiedniego
łączenia wina z jedzeniem, leży na dnie bardzo głębokiej piwniczki z winem i
spiżarni dobrze zaopatrzonej. Każdy podróżnik po krainie smaków musi jeść, pić i
pić, jeść, aby zrozumieć tą tajemnicę. Mając otwartą butelkę: Élio, AOC
Languedoc, Francja - wino, które doskonale sprawdziło się w połączeniu z pancakes
z ziemniaków i cukinii, postanowiłam przygotować kopytka i zestawić je z tym
winem. Kulinarno- winiarska literatura podaje: do gnocchi (w polskim
tłumaczeniu: kopytka) należy serwować wina delikatne, lekkie z subtelnym
bukietem kwiatowym. Są to zazwyczaj wina zbudowane na bazie szczepu trebbiano.
Takim doskonałym
przykładem może być:
Terre degli Eremi 2011,
DOC Abruzzo, Włochy. Dostępne w Makro C&C, w cenie około 20 zł.
Gdy w potrawie pojawią
się kremowe grzyby np. pieczarki bardzo dobrze sprawdzają się białe wina o
bogatej strukturze jak: chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris odpowiednio
starzone.
Natomiast nie należy do kopytek podawać win mineralnych, z nerwową kwasowością. Wina te w połączeniu z potrawą dają wrażenie, rozwodnionych, bez charakteru. Sama mogłam się o tym przekonać zestawiając przepyszne, rozpływające się na podniebieniu kopytka:) z Élio, AOC Languedoc, Francja.
wiono.com |
Natomiast nie należy do kopytek podawać win mineralnych, z nerwową kwasowością. Wina te w połączeniu z potrawą dają wrażenie, rozwodnionych, bez charakteru. Sama mogłam się o tym przekonać zestawiając przepyszne, rozpływające się na podniebieniu kopytka:) z Élio, AOC Languedoc, Francja.
Potrawa w zestawieniu z tym
winem straciła swą aksamitność i delikatność, wino stało się ostre w smaku jak
dobrze naostrzony nóż mistrza kuchni. Wino nie smakowało a i potrawa straciła
na swej smakowitości. Tak jak przez odpowiednie zestawienie wina z potrawą,
możemy odkryć ciekawe smaki, tak też przez nieodpowiednie zestawienie, możemy odkryć
inne smaki - też ciekawe, aczkolwiek już nie tak smakowite.
Życzę ciekawych zestawień
wina z jedzeniem:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz