Wśród dostępnych źródeł na temat barwy
różowej możemy przeczytać kilka
ciekawych informacji o tym kolorze. Róż to symbol kobiecości,
delikatności, wdzięku, romantyczności (Walentynki). Kolor różowy przepisywany
jest kobietą i wszystkim im romantycznym
cechą. Kolor ten często
wykorzystywany jest do tworzenia logo Firm tworzących produkty dla dziewczynek
i kobiet. Różowa wstążka jest symbolem wykorzystywanym w kampaniach oraz
organizacjach na rzecz uświadamiania kobiet o ryzyku raka piersi. W psychologicznym znaczeniu jest to kolor dla
osób pewnych, odważnych, zdecydowanych. Kolor ten nie jest barwą dla osób
niedojrzałych emocjonalnie, zrezygnowanych, kolor ten może je przytłaczać i pogłębiać
ich złe samopoczucie. Pomimo tak pięknej symboliki i dobrych cech związanych z
tym kolorem są osoby, dla których kolor różowy jest kolorem tandetnym,
dziecinnym i niestosownym. Wszyscy Ci,
którzy wybierają kolor różowy charakteryzują się uczciwością, skłonnością do
wzruszeń, potrzebujących bliskości, rodzinnej atmosfery. Osoby te mają dużą łatwość
w okazywaniu uczuć i niezmiernej życzliwości.
A kolor różowy wina, z mojego doświadczenia w łączeniu wina z potrawami to kolor, który charakteryzuje się niezmierną życzliwością dla potraw.
W tym roku miałam to szczęście już dwa razy zestawiać polskie różowe wina ze szparagami.
Róże półwytrawne wino o pięknym żywym, błyszczącym
kolorze w nosie przyjemne kwiatowe, owocowe aromaty truskawek, ananasa na podniebieniu
apetyczne, rześkie z miękką fakturą i soczystym zakończeniem. Połączenie wina z
grillowanymi szparagami z boczkiem jest bardzo apetyczne. Słodycz pochodząca z
grillowania potrawy, smakowo doskonale współgra z półwytrawnością wina. Jest to
jedno z tych połączeń, które aby stwierdzić zgodność wina i potrawy wystarczy
jeden łyk wina i jeden kęs potrawy, aby wiedzieć, że to jest właśnie to.
A kolor różowy wina, z mojego doświadczenia w łączeniu wina z potrawami to kolor, który charakteryzuje się niezmierną życzliwością dla potraw.
W tym roku miałam to szczęście już dwa razy zestawiać polskie różowe wina ze szparagami.
Pierwszy zestawienie to szparagi w restauracji Soul
Kitchen z polskim różowym winem od Państwa Płochockich
|
Drugie zestawienie to Rose 2013, (zweigelt, uzyskane metodą
samocieku, czyli tzw. saignée), Winnica Nad Jarem, Region Świętokrzyski.
Po tak apetycznych doświadczeniach z różowym polskim
winem i szparagami to szparagi w sezonie od teraz będą polecać z polskim
różem!!!! Spróbujcie SAMI!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz