Złote vin doux naturel (VDN) jest specjalnością Roussillon , gdzie powstaje 90 proc.
francuskich win tego typu. Wbrew nazwie wino nie jest naturalnie słodkie.
Wzmacnia się je w procesie mutage, dodając
do częściowo przefermentowanego moszczu neutralny destylat winny (96° alk.). W
rezultacie fermentacja zostaje przerwana, a w winie pozostaje cukier resztkowy,
co sprawia, że jest ono słodkie i potężne. Niektóre z VDN butelkuje się
wcześnie, by zachować ich owocowy charakter (muscat de rivesaltes, rocznikowe
maury; banyuls rimage). Inne starzy się
w dużych beczkach (rivesaltes hors d’age; banylus grand cru). Czerwone
VDN powstają głównie z grenache, białe z muszkata, grenache blanc i macabeo.
Doskonałymi wzmacnianymi
winami typu VDN w Langwedocji są wina z St-Jean-de-Minerois. W
skład St-Jean-de-Minerois wchodzi 53 członków. Z St-Jean-de-Minerois pochodzi Muscat de Saint Jean de Minervois,
reprezentujących 75% ogólnej powierzchni
apelacji.
Odmiana winorośli
dla apelacji Muscat de Saint Jean de
Minervois AOP to 100% Muscat Petit Grain.
Gleba w tym regionie to
w przewadze minerał - biel
wapienia płaskowyżu Causse de Saint-Jean-de-Minervois , który tworzy krajobraz iście „księżycowy”.
Ze względu na
położenie apelacji i warunków klimatycznych panujących w tej części regionu
Minervois (ograniczona ilość opadów), korzenie winorośli często siągają długość
ok. 15 m. w głąb ziemi. Jest to spowodowane, potrzebą dotarcia do zasobów wody,
ukrytych w ziemi, potrzebnej tak do wzrostu i wegetacji rośliny.
Osobiście uwielbiam słodkie wina, w związku z
tym wizyta w Cave de St-Jean-Minervois i degustacja win typu VND było dla mnie słodką
gratką:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz