Małgorzata Hillar
Pogoń za wiosną
Lato rozpaliło
na rogach ulic
ogniska truskawek
na rogach ulic
ogniska truskawek
Nastało wielkie gorąco
Zaczęłam gonić
wiosnę
wiosnę
Dopędziłam ją samolotem
w małej wiosce nad morzem
w małej wiosce nad morzem
Pod fioletową kiścią bzu
całowała się z rybakiem
całowała się z rybakiem
Kwiaty truskawek
łypały na nią
żółtymi oczami
łypały na nią
żółtymi oczami
Jabłonie gubiły płatki
ze zdziwienia
ze zdziwienia
Myślałam jaką rakietą
dopędzę zielony księżyc
który przyniosłeś mi
w jaśminowym krzaku.
dopędzę zielony księżyc
który przyniosłeś mi
w jaśminowym krzaku.
Nawet nie obejrzałam się, a już złapał mnie lipiec. Czerwiec
przemknął mi szybko tylko w karcie pamięci aparatu pozostały zdjęcia po nim.
Kiedy człowiek był młodszy to np. czekanie na Teleranek o godzinie 9.00 w
niedzielę wydawało się wiecznością. Teraz czas biegnie szybko, coraz szybciej,
przynajmniej ja tak mam ostatnio. Dobrze, że są aparaty cyfrowe i czasem w
wolnej chwili, jak ta dzisiaj, w upalny lipcowy wakacyjny wieczór, można „popatrzyć”
na upływający czas i dogonić np. wiosnę.
Oczywiście, każdy z Nas ma swój sposób na gonienie przemijającego czasu,
poeci, gonią go w wierszach ja oglądając zdjęcia i degustując wino. Dla mnie degustacja
wina to doskonały sposób, aby gonić upływający czas, tak mi się wydaje. Wino to
taki trunek, kiedy się go degustuje to można oczami, myślami wyobraźni przenieś
się w miniony czas i powąchać, posmakować latem np. wiosny.
Przy
dłuższym regularnym stosowaniu tego napoju można też cofnąć czas. Nie od dziś
znane są zdrowotne właściwości wina i zawartych w nich prozdrowotnych
składnikach. Wykazano w badaniach prowadzonych na Katedrze Żywienia Człowieka SGGW, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w artykule, Właściwości
antyoksydacyjne owoców i warzyw, Agaty
Wawrzyniak, Moniki Krotki, Beaty Stoparczyk, że aktywność przeciwutleniająca win
czerwonych, wyrażona w teście TEAC, jest około 6-krotnie większa niż win różowych
i aż około 17-krotnie większa niż win białych. Związki zawarte w winie czerwonym
skutecznie wiążą rodniki NO•, efektywniej niż w białym winie. Udowodniono
doświadczalnie ochronny wpływ resweratrolu (związek chemiczny z grupy związków
fenylowych zawarty w winie czerwonym o właściwościach antyoksydacyjnych) na
niedokrwiony mięsień sercowy . Istnieją także badania sugerujące korzystne
oddziaływanie resweratrolu na mechanizmy patofizjologiczne w chorobie Alzheimera
(zapobieganie uszkodzeniu neuronów, zmniejszenie odkładania substancji
amyloidowej w mózgu). Resweratrol hamuje wzrost komórek nowotworowych. Transresweratrol
wpływa na metabolizm lipidów, hamuje utlenianie lipoprotein i agregację płytek
krwi. Jednak, aby to wszystko zadziałało to oczywiście musimy degustować wino w
odpowiednich ilościach. Według Michela Montignaca w książce Magia wina „te
zdrowotne rezultaty możemy osiągnąć jedynie przy spełnieniu trzech warunków.
Wino należy spożywać:
- w
umiarkowanych ilościach od jednego do czterech kieliszków dziennie
- podczas
posiłków
- regularnie
– to znaczy codziennie.
Oczywiście
te zalecenia skierowane są do osób zdrowych, które nie mają predyspozycji do
alkoholizmu, przypadków alkoholików w rodzinie, nie cierpią na inne
uzależnienia i dla których alkohol nie stanowi przeciwskazań w leczeniu, które
przechodzą.”
A ja
proponuję, spróbować zatrzymać czas kieliszkiem różowego wina od Państwa
Płochockich.
ROSE 2014, wino różowe
półsłodkie, 2400 butelek, Winnica Płochockich, województwo świętokrzyskie,
Polska
Wino różowe półsłodkie,
kupaż dwóch szczepów winorośli, jednemu z nich zawdzięcza piękną ciepłą barwę
wino. Owoce były zbierane oddzielnie, moszcz został wytłoczony niezwłocznie po
zgnieceniu jagód. Fermentacja odbyła się w niskiej temperaturze. Wino
ekstraktywne, pełne zróżnicowanej kwasowości. Mocny aromat truskawek, poziomek
i malin. Doskonale, aby gonić wiosnę, łapać lato i jeżeli nie zatrzymać czas to przynajmiej spróbować, aby zwolnił trochę to szybkie tempo.
zaciekawiłaś tym winem ;)
OdpowiedzUsuń