niedziela, 10 kwietnia 2016

SEZON NA FIOŁKI I SŁODKIE WINO MUSCAT DE MIREVAL

 
Jak na prawdziwą wiosnę przystało skromnie, nieśmiało w zaciszach zagajników leśnych, parkowych w ogródkach  pojawiły się fiołki. Zdecydowany, ujmujący zapach fiołków jest jednym z najłatwiej wyczuwalnych i rozpoznawalnych zapachów w naszym świecie roślinnym. Fiołki ze względu na jego walory dekoracyjne i zapachowe są wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym i cukierniczym. Lista win, które po otwarciu rozbłyskują aromatem  fiołków jest bardzo długa. Listę otwierają wina burgundzkie ze szczepu pinot noir. W wielkich winach bordoskich apelacji: Pauillac, Margaux, Saint-Juilen, fiołkowi towarzyszy niespotkane bogactwo innych aromatów. Z win włoskich, gdzie swój akcent zaznacza aromat fiołka to Barbaresco z Piemontu. Aromat fiołka można, także odnaleźć w najlepszych rocznikach win białych z Doliny Rodanu – wytwarzanych z odmiany viognier. Więc, kiedy złapie Was za nos czarujący aromat fiołka tej wiosny, pomyślcie o kieliszku wina najwyższej klasy !!!  
 
 
Ja moje fiołki, zebrane przed południem po porannej rosie, użyłam do dekoracji domowych babeczek, które podałam z kieliszkiem białego słodkiego wina Reflets de France, Vin Doux Naturel, AOC Muscat de Mireval Contrôlée. Białe słodkie wino z Mireval położonego w regionie Roussillon-Langwedocja na południu Francji. Wino  zbudowane na bazie szczepu Muscat Blanc à Petits Grains. Vin Doux Naturel - to nazwa stosowana na określanie win słodkich. Swego czasu wina te były wytwarzane z podsuszonych gron, metoda ta polegała na pozosawieniu ułamanych gron winogron na kszaku. Grona, w sprzyjających atmosferycznych warunkach podsychały na krzaku, dochodziło do wzrostu koncentracji cukrów i aromatu. Takie zrodzynkowane grona, były używane do produkcji win. Obecnie metoda ta została porzucowna na metodę  alkoholizacji – jest to klasyczna metoda produkcji porto.
 
Reflets de France, Vin Doux Naturel, AOC Muscat de Mireval Contrôlée to wino w kolorze słomkowym. Zapach wina to intensywne, skoncentrowane miodowe aromaty z akcentami słodkiego owocu mirabeli. Na podniebieniu apetyczne, skoncentrowane gęste, oleiste z przyjemna rześką słodyczą. Wino w połączeniu ze słodkimi domowymi babeczkami i śmietankowym kremem  z akcentami fiołków sprawdziło się bardzo dobrze.  Słodkie aromatyczne wino w połączeniu z słodkimi, lekko owocowymi kwiatami fiołków, nabierało lekkości i sprężystości. Dodatek fiołków do tego deseru doskonale współgrał ze stylem i charakterem tego słodkiego wina.
Sezon na fiołki trwa, może to jest ten właśnie czas, aby je spróbować w połączeniu ze słodkimi winami. Polecam!!!

5 komentarzy:

  1. Wcale się nie dziwię, że ten zapach ma aż tyle zastosowań... a wino z takim aromatem musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, woń fiołów cudownie działa na nasze zmysły. Natomiast wina zazwyczaj słodkie na bazie szczepu z rodziny muscatów, dają bardzo aromatyczne, niezapomniane kompozycje zapachowe wina. Jeżeli, ktoś lubi wina o bardzo bogatym bukiecie, w skład którego będą wchodzić m.in. aromaty: róży, jaśminu, kwiatów pomarańczy, lipy, miodu, to polecam wina, które powstały właśnie na bazie szczepu z rodziny muscat - są pyszne :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za rekomendacje!!! Lubię słodkie smaki , łyk słodkiego wina do deseru pozwala mi delektować się deserem i winem. Mam nadzieję, niebawem to wino trafi do mojego degustacyjnego kieliszka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam MONTES ALPHA CHARDONNAY :) Z pewnością takie słodkie smaki przypadną do gustu. Ja je znalazłam na dekanter.pl, w sumie trochee taniej mnie to wychodzi niz kupowanie go w sklepie zwykłym.

    OdpowiedzUsuń