Cuvée Aimé Cazes 1975, AOC Rivesaltes , Francja to wino, które przeleżało u mnie kilka lat, u producenta Domaine
Cazes we Francji z pewnością kilkanascie, w tym 22 lata w dębowych beczkach. Po
40 latach to dojrzałe wino zostało otwarte w południowo-wschodniej Polsce do
wielkanocnego mazurka. I dobrze !!!
Wino pochodzi z apelacji Rivesaltes z regionu
Roussillon z południa Francji. Cuvée Aimé Cazes 1975, AOC Rivesaltes , Francja to
czerwone słodkie wino – Vin Doux Naturel.
Vin Doux Naturel - to nazwa stosowana
na określenie win słodkich. Swego czasu wina te były wytwarzane z podsuszonych
gron, metoda ta polegała na pozosawieniu ułamanych gron winogron na kszaku.
Grona, w sprzyjających atmosferycznych warunkach podsychały na krzaku,
dochodziło do wzrostu koncentracji cukrów i aromatu. Takie zrodzynkowane grona,
były używane do produkcji win. Obecnie metoda ta została porzucowna na
metodę alkoholizacji – jest to klasyczna
metoda produkcji porto.
Czerowne słodkie wino - Cuvée Aimé Cazes 1975, AOC Rivesaltes , Francja - powstało
ze szczepu winogron grenache noir, jednego z najczęściej uprawianych
winogron w regionie Roussillon. Wino po czterdziestu latach ma żywy,
błyszczący, bursztynowy kolor. Po otwarciu butelki, aromat wina uderza
intensywnym przyjemnym zapachem suszonych fig, miodu, pomarańczy, orzechów,
cynamonu. W smaku wino jest słodkie, apetyczne, skoncentrowane z finezyjnymi
taninami, pozostającymi długo na podniebieniu w finiszu. Wino o solidnej,
ciekawej strukturze, doskonale komponowało się ze słodkimi mazurkami,
przełożonymi czekoladą z migdałami i konfiturami. Malinowa konfitura mazurka to
doskonały dodatek, który podkreślał bukiet dojrzałego wina. Czekolada i migdały
to apetyczna kombinacja, która idealnie zaznacza słodki, jedwabny charakter
wina. Kruche ciasto mazurka to także idealny akcent, który doskonale uwydatnia profil wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz