wtorek, 27 września 2016

W HARMONII Z NATURĄ – VIÑO CONO SUR, CARMENÈRE- CHILE





Czas w chilijskich winnicach Cono Sur,  płynie zgodnie ze wskazówkami przyrody. W rytmie wzrostu winorośli, dojrzewania owoców, zbiorów powstają apetyczne wina. W winnicach Cono Sur winorośl traktowana jest z największą troską i opieką, przez ludzi dla których życie zgodnie z naturą, dbanie o środowisko to nie tylko moda lecz sposób na życie i sposób na tworzenie tego niezwykłego trunku jakim jest wino.
Jednym ze szczepów uprawianych w winnicach Cono Sur jest szczep carmenère.  Carmenère, śmiało można powiedzieć, że to wizytówka chilijskiego winiarstwa, flagowy szczep tego kraju.  Obecnie carmenère to pierwszoplanowa odmiana winorośli w chilijskim winiarstwie. Czas chwały w Chile dla carmenère, rozpoczął się od 1991 roku, kiedy to francuski ampelograf - Claude Valat , rozpoznał tą odmianę w chilijskich winnicach, która do tego czasu uchodziła za szczep merlot. Do popularyzacji "nowej" odmiany miał, także ogromny wkład, uczony polskiego pochodzenia, ceniony ampelograf z Uniwersytetu w Santiago, prof. Philippo Pszczółkowski. Dzisiaj mówiąc o chilijskim winiarstwie, pierwsze co nam przychodzi na myśl to właśnie  szczep winorośli: carmenère.
Carmenère, cechuje się dobrą aromatycznością, intensywną owocowością i śliwkowo-czekoladowymi akcentami.  Typowe dla tego szczepu są także aromaty: malin, jagód, wiśni, kawy. Wina wyróżniają się są solidną gęstością, budową, gładkością i aksamitnością w smaku. W połączeniach kulinarnych, wino ze szczepu carmenère, doskonale sprawdza się w połączeniu z wołowiną, wieprzowiną, a także w połączeniu z gorzką czekoladą.
 
Doskonałym przedstawicielem chilijskiego carmenère  jest Viño Cono Sur Bicicleta, Carmenère 2015, Chile, oficjalne wino Tour De France 2016 - dostępne w ofercie sprzedaży firmy TiM S.A. www.tim-wina.com.pl.
Viña Cono Sur powstają od 1993 roku, na 300 hektarach chilijskiej ziemi, leżącej w Dolinie Colchagua oddalonej o 180 km od Santiago. Chile to specyficzny kraj, który rozciąga na obszarze 6,5 tysiąca linii brzegowej z północy na południe. Taka topografia kraju spowodowała, że w Chile występuje kilka stref klimatycznych, co w winiarstwie przekłada się na możliwość produkcji win o różnej stylizacji i jakości. W Chile dominują wielopowierzchniowe przedsięwzięcia – kilkusethektarowe winnice, chociaż nie brak też przedsięwzięć znacznie mniejszych, butikowych, nastawionych na autorski styl win i bardziej wyrafinowaną jakość. Linia Viña Cono Sur Bicicleta posiada 11 etykiet z tego 9 jest już obecnych na naszym polskim rynku. Wina Cono Sur są ogólnie dostępne i z łatwością je można spotkać w większości marketowych półkach w cenie poniżej 30 zł./but..
Viño Cono Sur Bicicleta, Carmenère 2015 – to czerwone wytrawne wino o intensywnym, błyszczącym purpurowym kolorze. Bukiet wina to przyjemne, dość intensywne aromaty malin, jeżyn, wiśni, gorzkiej czekolady z subtelnymi akcentami pieprzu. W smaku wino gęste, intensywne, o solidnej budowie z przyjemnymi pluszowymi garbnikami. Aromatyczność i smak wina doskonale sprawdziło się w połączeniu z serem pleśniowym, oblanym gorzką czekoladą i posypanym wiórkami kokosowymi.  W takim zestawieniu gorzka czekolada obecna w daniu w sposób naturalny łączyła się z winem. Czekolada doskonale podkreślała owocowość wina. Gładkość i aksamitność sera współgrała z takim typem wina a smak wiórek kokosowych nadawał całości pikantności i charakteru. Polecam!!!



Wino do degustacji otrzymałam od Firmy TiM S.A. www.tim-wina.com.pl Dziękuję !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz