Czas w chilijskich winnicach Cono
Sur, płynie zgodnie ze wskazówkami
przyrody. W rytmie wzrostu winorośli, dojrzewania owoców, zbiorów powstają
apetyczne wina. W winnicach Cono Sur winorośl traktowana jest z największą
troską i opieką, przez ludzi dla których życie zgodnie z naturą, dbanie o środowisko
to nie tylko moda lecz sposób na życie i sposób na tworzenie tego niezwykłego
trunku jakim jest wino.
Jednym ze szczepów uprawianych w
winnicach Cono Sur jest szczep carmenère. Carmenère, śmiało można powiedzieć, że to
wizytówka chilijskiego winiarstwa, flagowy szczep tego kraju. Obecnie carmenère to pierwszoplanowa odmiana
winorośli w chilijskim winiarstwie. Czas chwały w Chile dla carmenère,
rozpoczął się od 1991 roku, kiedy to francuski ampelograf - Claude Valat , rozpoznał
tą odmianę w chilijskich winnicach, która do tego czasu uchodziła za szczep
merlot. Do popularyzacji "nowej" odmiany miał, także ogromny wkład,
uczony polskiego pochodzenia, ceniony ampelograf z Uniwersytetu w Santiago,
prof. Philippo Pszczółkowski. Dzisiaj mówiąc o chilijskim winiarstwie, pierwsze
co nam przychodzi na myśl to właśnie szczep winorośli: carmenère.
Carmenère, cechuje się dobrą
aromatycznością, intensywną owocowością i śliwkowo-czekoladowymi akcentami. Typowe dla tego szczepu są także aromaty:
malin, jagód, wiśni, kawy. Wina wyróżniają się są solidną gęstością, budową,
gładkością i aksamitnością w smaku. W połączeniach kulinarnych, wino ze szczepu
carmenère, doskonale sprawdza się w połączeniu z wołowiną, wieprzowiną, a także
w połączeniu z gorzką czekoladą.
Doskonałym przedstawicielem
chilijskiego carmenère jest Viño Cono Sur Bicicleta, Carmenère 2015, Chile,
oficjalne wino Tour De France 2016 - dostępne w ofercie sprzedaży firmy TiM
S.A. www.tim-wina.com.pl.
Viña Cono Sur powstają od 1993 roku,
na 300 hektarach chilijskiej ziemi, leżącej w Dolinie Colchagua oddalonej o 180
km od Santiago. Chile to specyficzny kraj, który rozciąga na obszarze 6,5 tysiąca
linii brzegowej z północy na południe. Taka topografia kraju spowodowała, że w
Chile występuje kilka stref klimatycznych, co w winiarstwie przekłada się na
możliwość produkcji win o różnej stylizacji i jakości. W Chile dominują
wielopowierzchniowe przedsięwzięcia – kilkusethektarowe winnice, chociaż nie
brak też przedsięwzięć znacznie mniejszych, butikowych, nastawionych na
autorski styl win i bardziej wyrafinowaną jakość. Linia Viña Cono Sur Bicicleta
posiada 11 etykiet z tego 9 jest już obecnych na naszym polskim rynku. Wina
Cono Sur są ogólnie dostępne i z łatwością je można spotkać w większości
marketowych półkach w cenie poniżej 30 zł./but..
Viño Cono
Sur Bicicleta, Carmenère 2015
– to czerwone wytrawne wino o intensywnym, błyszczącym purpurowym kolorze.
Bukiet wina to przyjemne, dość intensywne aromaty malin, jeżyn, wiśni, gorzkiej
czekolady z subtelnymi akcentami pieprzu. W smaku wino gęste, intensywne, o
solidnej budowie z przyjemnymi pluszowymi garbnikami. Aromatyczność i smak wina
doskonale sprawdziło się w połączeniu z serem pleśniowym, oblanym gorzką
czekoladą i posypanym wiórkami kokosowymi.
W takim zestawieniu gorzka czekolada obecna w daniu w sposób naturalny
łączyła się z winem. Czekolada doskonale podkreślała owocowość wina. Gładkość i
aksamitność sera współgrała z takim typem wina a smak wiórek kokosowych nadawał
całości pikantności i charakteru. Polecam!!!
Wino do degustacji
otrzymałam od Firmy TiM S.A. www.tim-wina.com.pl
Dziękuję !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz