czwartek, 28 listopada 2019

Jesień Młodego Wina w restauracji Widnokrąg - Sandomierz




Już po raz VII Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy zaprosiło wszystkich miłośników polskiego wina do celebrowania i spróbowania pierwszych butelek z rocznika 2019.  Jak co roku organizatorzy zadbali, aby ten czas spędzony w Sandomierzu z winiarzami  był niezapomniany i przyniósł wiele radosnych chwil.  W tym roku do kalendarza tych obchodów wpisuje się pierwsza edycja Jesieni Młodego Wina. Jak organizatorzy sami  mówią to jest kontynuacja Święta Młodego Wina skierowana do wszystkich którzy odwiedzą Sandomierz w czasie od listopada do końca roku. W tym okresie biorące udział w tej akcji  sandomierskie restauracje zapraszają swoich gości do spróbowania tegorocznych młodych win w połączeniu z daniami z kart menu lokalu. 
Pierwszą restauracją, którą pozwoliłam sobie odwiedzić  w ramach tej akcji i w niej spróbować sandomierskich win była restauracja Widnokrąg, Opatowska 19, 27-660 Sandomierz. 
Widnokrąg przyjął mnie profesjonalnie i ugościł zgodnie z najwyższymi standardami obsługi gościa w restauracji. Jeżeli zapytacie się czy polecam ten lokal na sandomierskiej mapie gastronomicznej  to tak jak najbardziej, tak to jest super miejsce. Godne polecenia i bywania w nim!!!

Jak wiecie lubię łączyć wino z potrawami, dobierać wino do potrawy, daje mi to bardzo dużo przyjemności i pozwala w takich zestawieniach odkrywać i poznawać naturę wina na tle jedzenia. 

W Widnokręgu do trzech win z oferty Jesieni Młodych Win, którymi są m.in. Johaniter z Winnicy Państwa Płochockich, Młode Rose z Winnicy Nad  Jarem i Gaudete z Winnicy Św. Jakuba zaproponowano mi i to muszę zaznaczyć, że to była dokonała propozycja do tych win apetyczną potrawę. Bazą tego dania był  dyniowy humus z dodatkiem pieczonej marchewki, świeżych pomidorów, ogórków, szparagów, rzodkiewki i słodkich chipsów.  


Pierwszym winem, które pojawiło się na moim stoliku degustacyjnym był Johaniter od Państwa Płochockich, który oczarował mnie od pierwszego nosa i zrobił wrażenie swoim klasycznym stylem białych rześkich win. Jak sami wiecie, zgodnie z zasadami łączenia wina z jedzeniem, najważniejszym czynnikiem jest styl wina. W tym przypadku, apetyczna kwasowość wina to doskonałe naturalne połączenie ze szparagami. Kwasowość wina tutaj została wykorzystana na kilka sposobów, jednym z najważniejszym było to, ze wino odświeżało podniebienie po każdym kęsie tej bogatej w smaku potrawy. Świeżość wina fajnie podkreślała, także chrupiący ogórek. Należy spróbować takiego zestawu!!!

Winnica Płochockich
Jedna z pierwszych profesjonalnych winnic w Polsce. Założona przez Barbarę i Marcina Płochockich, we wsi Daromin gmina Wilczyce w roku 2005. Jest to przedsięwzięcie rodzinne zrodzone z fascynacji winoroślą. Zajmuje areał 5 ha, gdzie uprawiane są odmiany rezystentne jak również odmiany Vitis Vinifera. Rocznie w winnicy są tworzone różnych autorskich win, które regularnie zdobywają nagrody na konkursach winiarskich w kraju i za granicą. Winnica dysponuje noclegami. Do dyspozycji gości są cztery pokoje dwuosobowe, apartament rodzinny dla czterech osób  oraz apartament dwuosobowy. Pokoje są wynajmowane od maja do września. Przy winnicy działa również sklep, można umówić się na degustacje i oprowadzanie po winnicy.
Winnica Płochockich, Daromin 2, 27 – 612 Wilczyce


Następnym winem, które  pozwoliło się poznać z jak najlepszej strony było Gaudete z Winnicy Św. Jakuba. Białe wytrawne wino zbudowane na bazie takich szczepów jak: seyval blanc, johanniter, muscat, hibernal. Tutaj naturalna słodycz z potrawy pochodząca z dyniowego humusu, pieczonych marchewek, słodkich chipsów doskonale wydobywał owocową słodycz wina. Bogata, różnorodna struktura potrawy w tym przypadku nie przyćmiła wina, ale dała fajne połączenie, a głównym atutem było, to że nie było konfliktu, może za wyjątkiem rzodkiewki, ale taki wyjątek pozwala docenić i zrozumieć, że to jest sztuka dobrze dobrać potrawę do wina, aby po prosu wszystko dobrze smakowało i smakowało!!!

Winnica Św. Jakuba
Winnica została założona przez dominikanów sandomierskich w 1226 roku według wzoru winnic północnej Italii. Jako pierwsza winnica na Ziemi Sandomierskiej zapoczątkowała modę na uprawę winorośli w całym regionie. Pierwotnie była częścią klucza 6 klasztornych winnic, które w 1238 roku zyskał certyfikat książęcy pozwalający na sprzedaż wina w całej Europie. W poł. XVII wieku w wyniku ochłodzenia klimatu winnica zakończyła sprzedaż wina, a w 1864 roku została zamknieta z powodu kasaty zakonu w całym zaborze rosyjskim. Winnica została reaktywowana w 2012 roku. Obecnie jest już w pełni zarejestrowana, prowadzi sprzedaż swojego wina i proponuje spotkania degustacyjne na Wzgórzu Jakubowym.
Winnica Św. Jakuba, ul. Staromiejska 3, 27 - 600 Sandomierz


Trzecim winem, które z przyjemnością spróbowałam to kolejny rocznik wina różowego z Winnicy Nad Jarem. W tym przypadku użycie wielu składników w  potrawie było kluczem do pokazania wielowymiarowości tego różowego wina i gładkości i jego aksamitności. W tym przypadku kluczowym składnikiem były pomidory, które uwielbiam w zestawieniu z owocowymi różowymi wina i zawsze jest naturalnym połączaniem do takiego apetycznego stylu wina. W tym przypadku to była para, która podkreślała nawzajem swoje walory.   Musicie tego sami doświadczyć!!!

Winnica Nad Jarem
Winnica nad Jarem to hektarowa winnica Sylwii i Mateusza Paciura. Znajduje się w miejscowości Złota zaledwie 5 km od Sandomierza przy głównej trasie na Kraków. Od 2009 roku góruje na południowym stoku z przepięknym widokiem na  dolinę Koprzywianki i Wisły. Winnica, jako druga w regionie, zaczęła wprowadzać swoje oryginalne wina na rynek w 2013, które od początku zostały docenione przez koneserów winiarskich w konkursach ogólnopolskich i międzynarodowych.
Winiarstwo wciągnęło ich do tego stopnia, że postanowili przenieść się z Kielc w swoje rodzinne strony, by móc w pełni zając się winoroślą i produkcją wina. Chętnie przyjmują i oprowadzają turystów indywidualnych i grupy autokarowe po tym magicznym miejscu, które stworzyli od podstaw. Degustacjom często towarzyszy deska serów lokalnych, swojska wędlina i ciasto domowe. A od przyszłego roku zostaną uruchomione również pokoje dla gości.
Winnica Nad Jarem, Złota 161 A, 27 – 650 Samborzec


P.S. Gdy czasu wystarczy to jeszcze mam plany na następny wypad do Sandomierza na kieliszek wina w dobrym towarzystwie oczywiście J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz